Yüz Asimetrisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?



 

Asimetrik yüz, yaş ilerledikçe kişileri daha çok rahatsız eden bir estetik oran sorunudur ve yüz asimetrisi tedavileri sayesinde iyileştirilmesi mümkündür.

Simetrinin, yüzün diğer insanlar tarafından güzel bulunmasını sağlayan önemli bir estetik etki yarattığını biliyoruz. Kolektif olarak güzel bulduğumuz yüzleri incelediğimizde belirgin ortak özelliklerinden birinin simetri olduğunu söyleyebiliriz. Fakat burada sözünü ettiğimiz yüzde yüzlük bir simetri değil çünkü ne beden ne de yüz, tam bir simetri içinde olamaz.

Bedenin tüm parçalarında sağ ve sol tarafımız birbirinden farklıdır ve bu fark müthiş bir uyum yaratır. İnsan bedenini mükemmel kılan özelliklerinden biri bu küçük hacim ve simetri farkıdır. Bu sayede kusursuz bir denge içinde çalışır.

Yüz asimetrisi ise belli bir oranın üzerinde olduğunda hoşumuza gitmeyebilir. Sebebine ve asimetri derecesine göre, cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir.

Yüz Asimetrisi Nedir?

Yüz asimetrisi, yüzün sağ ile sol tarafı arasında gözle görülür derecede farklılık olması durumudur. Çene kapanışı, dudakların duruşu, yanakların hacmi yüzün iki tarafında eşit değildir. Yüz hareketsizken asimetrik olabileceği gibi bazı durumlarda mimiksiz yüz ifadesi o kadar da asimetrik görünmediği halde gülerken, ağlarken ya da bir şey çiğnerken asimetrik görüntü oluşabilir.

Sadece çene ya da sadece dudaklarda asimetri olup da yüzün diğer kısımlarının simetrik olması mümkündür. Bazen de tutarlı bir asimetri izleriz, bu durumda yüzün bir tarafındaki tüm unsurlar diğer tarafındakilerden farklıdır.

Yüzde anatomik olarak asimetri olduğunda mimikler de asimetrik görünür. Örneğin ağızda bir asimetri söz konusu ise dudaklar asimetrik olarak hareket edecektir.

Yüzün Simetrik Değerlendirilmesi

Her yüz belli oranda asimetriktir ve çok beğendiğimiz yüzler arasında simetri sorunları olduğu halde gayet güzel görünenlerin sayısı hiç de az değildir. Dünya starları arasında çenesi biraz önde, bir tarafa hafif derece kayık ya da daha yukarıda olan kadın ya da erkekleri söyle bir gözünüzün önüne getiremediyseniz en ünlüleri biz sayalım Beyonce, Jennifer Lopez, Leonardo Dicaprio, Ryan Gosling, Beren Saat, Nebahat Çehre…

Adı geçen bu ünlü güzel yüzlerin simetrik olsalardı nasıl görüleceğine dair çok sayıda fotoğraf görebilirsiniz. Buradan da anlaşılacağı üzere tamı tamına bir simetrik uyum, her zaman estetik olarak güzel görünmeyebilir.

Simetri, oran ile birlikte değerlendirildiğinde daha doğru bir okuma yapabiliriz. Orantılı bir yüz, yüzün bölümleri arasındaki ilişkinin dengeli ve genel bir uyum içinde olmasını gerektirir. Böyle olduğunda simetri doğal olarak oluşur ve estetik açıdan hoşumuza gider.

Yüz Asimetrisi Neden Olur?

Yüz asimetrisi, doğuştan gelebilir ya da gelişim çağında sonradan da oluşabilir. Çiğneme alışkanlıkları, uyuma şekli, postür, yüz simetrisinde bozulmalara yol açan en bilindik durumlardır. Ayrıca görme bozuklukları, bir kulağın daha az duyması, boyun bölgesi omurlarında sinirsel ya da ortopedik sorunlar da aynı şekilde yüzün asimetrik görüntüsünü büyütür.

Genetik kalıtım, doğum sırasında oluşan kafa ve boyun travmaları, ortodontik bozukluklar, çene kapanışı sorunları, yüz asimetrisinin diğer yaygın sebepleri olarak sıralanabilir.

Gülerken Asimetrik Yüz

Asimetrik bozulma daha çok yüzün alt kısmında ağız ve çene bölgesinde meydana geldiği için gülerken asimetrik bozulma en sık rastladığımız şikayetlerin başında gelir.

Çoğu zaman asimetri, gülme sırasında daha bariz hale geldiği için rahatsız eder. Gülüş estetiği gibi tedaviler için estetik diş hekimliğinin kapısını çalanlar arasında yüz asimetrisinden rahatsız olduğunun farkında olmayan hasta sayısı hiç de az değildir.

Sadece çene kapanması nedeniyle oluşan gülüş asimetrisi, gülüş estetiği ile iyileştirilebilir fakat ortodontik bir sorun söz konusu ise yetersiz kalacaktır. Gülüş asimetrisinin nedeni yumuşak doku farkları ise gülüş estetiğinden ziyade botoks uygulamak gerekir veya gülüş estetiği botoks ile desteklenmelidir.

Yüz Asimetrisi Tedavileri

Yüz asimetrisi geçer mi, yüz asimetrisi nasıl düzelir gibi sorulara doğru bir cevap verebilmek için öncelikle yüz asimetrisinin neden kaynaklandığını tespit etmek gerekir.

Asimetrik yüz tedavisi estetik cerrahinin, çene sağlığı üzerine çalışan diş hekimliği alanı ortodontininin ve medikal estetiğin alanına girer.

Ne derecede bir asimetriden söz ettiğimiz bu noktada önemlidir. Hastanın estetik olarak şikayeti ve tedaviden beklentisi doğrultusunda, hangi yöntemin kullanılacağı her vakada değişir.

Asimetrik Yüz Ameliyatı

Küçük dokunuşlarla iyileştirilmesi mümkün olmayan ekstrem yüz asimetrisi vakalarında cerrahi operasyon geçerli tekniktir. Dental kökenli asimetrilerin giderilmesinde estetik cerrah ile ortodontist birlikte çalışabilir.

Estetik cerrahi operasyonlar, normal koşullarda bile asimetrik sonuçlara neden olabilmektedir. Asimetrik yüz ameliyatı da yüzün her iki tarafının milimetrik olarak eşleşmesi amacıyla yapılmaz.

Sonuç olarak asimetri tolere edilir bir hal alır ve yüzün genelinde harmonik bir fotoğraf elde etmek, operasyonun amacıdır.

Botoks ile Yüz Asimetrisi Tedavisi

Medikal estetik uygulamaları kapsamında gerçekleştirdiğimiz ameliyatsız yöntemler ve botoks gibi minik dokunuşlarla yüzdeki asimetriyi önemli ölçüde düzeltebilir.

Estetik olarak orantılı ve hoş bir yüz kurgulamak, cerrahi operasyonlara oranla çok daha zahmetsiz ve birçok teknikten faydalanmak mümkün. Botoks bu noktada en işlevsel olanı. Asimetriye neden olan yumuşak dokunun hareketlerini ve mimik efektlerini planlayarak botoks ile kas spazmlarını çözebilir, daha dengeli ve uyumlu yüz hareketleri elde edebiliriz.

Yüz Yogası ile Yüz Asimetrisi İyileştirme

Yemek yerken çenenin hep aynı tarafını kullanmak, her gece aynı tarafa ve yanağın üzerine uyumak gibi nedenlerden kaynaklanan yani sonradan oluşan yüz asimetrilerinin giderilmesinde yüz yogası etkili alternatif tedavilerden biridir.

Yüz kaslarının dengeli bir şekilde çalıştırılması ve yüz masajı ile spazm oluşan taraftaki yüz kaslarının gevşemesi, yüzün daha dengeli görünmesine yardımcı olur. Yoga, kaslarla çalıştığı için botoks ile birlikte kullanılması söz konusu değildir.

Yüz yogası uzmanları ile çalışmak, mümkünse birebir koçluk almak bu noktada verimliliği destekler ve daha kısa sürede sonuç elde etmenizi sağlar.

Yüz Asimetrisinde Yağ Enjeksiyonu Uygulaması

Estetik cerrahinin alanına giren yağ enjeksiyonları, kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokusu ile gerçekleştirilen estetik revizyonlardır. Yüz asimetrisinde yağ enjeksiyonu pek popüler bir uygulama olmasa da hala geçerli tedavi teknikleri arasında yer alır.

Liposuction yöntemi ile karın bölgesinden alınan yağ dokusu, daha önce yapılan estetik planlamaya göre hastanın yüzünde dolgu malzemesi olarak kullanılır. Karın bölgesinde yeterince yağ dokusuna sahip olmanız gerektiğini hatırlatmış olalım.

Dolgu ile Yüz Asimetrisi Tedavisi

Botokstan sonra en efektif ve estetik açıdan çalışması en kolay teknik, dermal dolgular ile yüz asimetrisi tedavisidir ve çok memnun kalınan sonuçlar elde etmemizi sağlar.

Adım adım ilerlediğimiz bir dolgu süreci ile asimetriyi yüzün geneli içinde en uyumlu hale getirene kadar iyileştirmek ve kusursuz bir güzellik oluşturmak mümkündür.

  • İletişim Formu

    Hızlı Form