TOPUK ÇATLAKLARI



TOPUK ÇATLAKLARI

Ayak sağlığı sorunlarının en sık karşılaşılanlarından biri topuk çatlaklarıdır. Topuk çatlaklarının oluşmasına katkıda bulunan birçok neden vardır. Ancak nasır tarzında bir deri kalınlaşması zemininde, derideki kurumanın oluşturduğu çatlamalar temel oluşum mekanizmasıdır. Bu oluşuma katkıda bulunan yardımcı faktörler arasında; yaşanan bölgenin ikliminde kuruluk, ailesel eğilim olması, arka tarafı açık olan ayakkabıların giyilmesi, ayakta uzun süre kalınması, yanlış ayak basma pozisyonları, idrar söktürücü ilaçların kullanılması vardır. Tiroit hastalıkları, diyabet hastalığı, ayaklarda oluşan ekzemalar, anemiler, obesite ise topuk çatlağı oluşmasına katkıda bulunan hastalıklardır.

Topuklarda çatlak oluşmasının yarattığı sıkıntıların başında görüntü bozukluğu gelmektedir. Ancak ağrı da sıklıkla çatlak topukgörülmektedir. Açık, yarık bölgeler yüzünden açıkta kalan sinirlerin uçları önemli ölçüde ağrıya neden olabilirler. Ayrıca topuk çatlakları mikropların girişi için kapı oluşturarak, enfeksiyonlara neden olabilmektedir.

Topuk çatlaklarının tedavisinde yapılacak ilk yaklaşım kalınlaşmış, nasırlı bölgenin inceltilmesidir. Medikal ayak bakımları ile yapılan freze uygulamaları, ardışık seanslar şeklinde uygulanarak derinin inceltilmesi sağlanır. Ayrıca topuk çatlaklarının tedavisinde derinin dayanıklılığının, elastikiyetinin arttırılması etkin-güçlü nemlendiriciler ile sağlanmalıdır. Bunun yanında çatlak topuğun iyileşmesini hızlandırmak için veya tekrarlamasını önlemek için uygun bir ayakkabı seçimi ve gerekirse tabanlık kullanımı çok önemlidir.

  • İletişim Formu

    Hızlı Form