TIRNAK BATMASI



TIRNAK BATMASI ve TEDAVİSİ

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak, kendi yatağı üzerinde normal şekilde büyürken, yapısal nedenlerden veya herhangi bir sebepten dolayı zorlanırsa, kenarlarındaki yumuşak dokuya doğru büyümeye başlaması durumuna tırnak batması denilmektedir.

Çok sık rastlanan ayak sorunlarından birisidir. Tırnak batması sorunu kişinin yaşam kalitesine oldukça olumsuz etki yapabildiği gibi, önemli derecede iş gücü kaybına da neden olmaktadır.

Batma, yanlış kesimlerden kaynaklanarak tırnağın uç kısımlarından başlayabileceği gibi, yapısal bozukluklara bağlı olarak kök kısmından da başlayabilir.

  • Bu problem bebeklerde ve çocuklarda daha az görülürken, yetişkinlerde ve ergenlerde daha sık görülür. Erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanır. 20 ila 30 yaş arasındaki genç erişkinler daha yüksek risk altındadır.
  • Yaygın olarak ayak baş parmağında görülse de diğer parmaklardaki tırnaklarda da görülebilir.
  • Tırnak batması yalnızca yürüme güçlüğü ve/veya ağrı oluşturmakla kalmayabilir, enfekte olarak osteomyelit denen kemik iltihabına veya vücuda yayılabilecek sistemik bir enfeksiyona kadar önemli sorunlara yol açabilir.

Tırnak Batmasının Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç belirtileri

Tırnağın etrafındaki derinin hassaslaşması, kabarması, sertleşmesi, dokunma veya baskı ile ağrı hissi

Eğer enfeksiyon gelişirse;

  • Kanama
  • Şişkinlik
  • İltihap sızması
  • Ayak başparmağını çevreleyen derinin aşırı büyümesi

Tırnak Batmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Yanlış Tırnak Kesimi: Tırnağın çok derin kesilmesi, uçların kıvrık olacak bir şekilde içe doğru kesilmesi sonucu tırnak batması oluşabilmektedir.
  • Uygun Olmayan Ayakkabı Seçimi: Dar, sivri burunlu ve ayağa küçük gelen ayakkabıların seçilmesi
  • Ayakta Aşırı terleme ya da Ayak Hijyenine Dikkat Etmeme: Düzenli egzersiz yapanlar ya da sporcular çok fazla terledikleri için tırnak batması sorunuyla karşılaşma ihtimalleri daha yüksektir
  • Hijyenik koşulların yetersizliği: Ayağı temiz tutmama ve ayakta hijyen sorunu da tırnakta batma riskini arttıran faktörler arasındadır.
  • Çeşitli Hastalıklar: Obezite, tiroit bezi çalışmasında bozukluklar, diyabet hastalığı, gut, akromegali, romatoid artrit gibi sistemik hastalıklar da tırnak batmasına neden olabilirler.
  • Yapısal Sorunlar: Yan tırnak oluğunun derin olması, tırnağın fazlaca dışbükey olması tırnak batmasına zemin hazırlayabilmektedir.
  • Diğer sebepler: Tırnağa alınan darbeler, mantar enfeksiyonları, tırnak kalınlaşması durumları da diğer nedenler arasında gösterilebilir.

Tırnak batması nasıl tedavi edilir?

Tırnak batması en son çare olarak cerrahi yöntem ile tedavi edilmelidir. Bu yöntem tırnağın bir kısmı veya tamamının çıkarılması esasına dayanır. Ancak amaç bu aşamaya gelinmeden tırnağı düzeltmektir.

Tırnak batmasının cerrahi olmayan, B/S bant ve tırnak teli uygulaması olmak üzere iki temel tedavisi vardır. Bu iki yöntem dışında daha nadir olarak başvurulan plastik tüp uygulaması, tırnak ucunun kaldırılıp altına bir ped ile destek konması gibi daha nadir başvurulan tekniklerde söz konusudur.

B/S bant uygulaması; Sentetik malzemeden yapılan ve cam elyaf ile güçlendirilmiş, yassı yapılı bir yay fonksiyonu gören bandın tırnak yüzeyine konulması ile yapılır. İtme ve kaldırma kuvveti ile tırnak yatağının rahatlatılması amaçlanır. B/S bant sisteminin tercih edildiği durumlar arasında; tırnaklarda sınırlı bir operasyonel girişim yapılması, tırnak enfeksiyon ve mantarları, hipergranülasyon dokusu varlığı ve tırnak teli uygulamasına hazırlık aşaması olarak sayılabilir.

Tırnak teli uygulaması (orthonyxie); Titanyum ve çelik karışımı cilt ile reaksiyona girmeyen metallerden yapılan ve çok farklı tipleri olan tel uygulamasında, kullanılan teller kişiye özel olarak seçilir ve uygulanır. Tedavi sürecinde iyileşmeye bağlı yeniden ayarlanabilen teller elastik güçleri ile tırnak büyümesinin yatağında olmasını, tırnağın batmadan uzamasını sağlanmaktadır. Tırnak batmalarında uygulanan tellerin birçok avantajı vardır. Takılması sırasında ağrı, acı olmadığı gibi, batmanın getirdiği ağrıyı kısa sürede ortadan kaldırır. Ayakkabı giymeyi engellemez ve uygulama sonrası hemen normal yaşantıya devam edilebilir.

Tedavi edilmediğinde hangi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir?

Tırnak batması yalnızca yürüme güçlüğü, ağrı oluşturmakla kalmayabilir, enfekte olarak osteomyelit denen kemik iltihabına veya vücuda yayılabilecek sistemik bir enfeksiyona kadar önemli sorunlara yol açabilir.

Tırnak Batması Nasıl Engellenir?

  • Ayak hijyenine dikkat edilmesi ve ayakların düzenli olarak yıkanması, nemli bırakılmaması ve kurulanması gerekmektedir. Her gün ayakların sabun ve suyla yıkanması önerilir.
  • Ayrıca çorapların günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Sentetik çorap kullanmak yerine pamuklu çorap kullanılması önerilir. Eğer varsa ayak mantarı, tırnakta kalınlaşma gibi sorunlar biran önce ortadan kaldırılmalıdır.
  • Tırnakların düzenli olarak kesilmesi ve kesiminin doğru olması önemlidir. Tırnaklar, tırnak üstü düz olacak şekilde kesilmeli ve tırnak uzunluğunun deriye çok yakın olmaması (çok kısa olmayacak şekilde kesilmesi) gerekmektedir. Köşeleri ise biraz kıvrımlı olmalıdır yani tırnak kenarlarının sivriliği biraz yuvarlatılmalıdır. Banyo yaptıktan sonra ayaklarınız yumuşayacağı için tırnak kesimi kolaylaşmaktadır
  • Ayakkabının ayağa tam oturması, ayağı sıkmaması ya da küçük gelmemesi çok önemlidir. Ayakkabı rahatlığı da önemlidir. Ayak bozuklukları varsa (düztabanlık gibi) düzeltici aparatlar kullanılmalıdır
  • Eğer diyabet hastalığınız varsa ayağınızı tırnak batması ya da diğer ayak sağlık sorunlarını engellemek için günlük olarak kontrol etmeniz gerekmektedir.

Not: Semptomlar devam ettiği takdirde mutlaka bir doktor tarafından görülmesi gerekmektedir. Eğer tırnak batması oluşmuş ise daha büyük sorunlara yol açabileceği için tırnağa kendiniz müdahale etmeye çalışmamanız gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Tırnak batması kendiliğinden geçer mi?

Tırnak batması oluşmuşsa kesinlikle kendiliğinden geçmez. Ancak çok başında ise, yani tırnak daha batma aşamasına gelmeden yanındaki deriyi rahatsız etmeye başlamış olduğu sırada, düzgün tırnak kesimi ve tedavi edici kremler ile ileri işlemlere gerek kalmadan geri çevrilebilir. Ancak tırnak batması ortopedik bir neden, ayak yapısından anatomik bir bozukluk, dermatolojik bir sorun varsa koruyucu önlemler ile veya basit yaklaşımlar ile düzelme mümkün olmayacaktır.

Tırnak batması ne kadar sürede iyileşir?

Eğer tırnak batması sürecinin çok başında ise uygun kesim ve kremler ile 2 haftalık bir sürede toparlanma sağlanabilir. Ancak maalesef bu durumda yakalanan tırnak az olmaktadır. Genellikle tırnak batması kişinin dayanamayacağı duruma gelince ancak doktora başvurulmaktadır. Bu süreçte uygulanacak bant veya tel uygulamaları ile 8 – 10 haftada iyileşme sağlanmaktadır. Fakat bunun yanında tırnak batmasına neden olan faktörlerin düzeltilmemesi veya çok ileri batık durumlarında, ayrıca bireysel doku iyileşme süreçlerinin farklılığından dolayı tedavi süreci bazen aylar düzeyinde sürebilmektedir.

Tırnak batması için hangi bölüme gidilmelidir? Nereden randevu alınır? Hangi Bölüm Bakar?

Sorularıyla çok sık karşılaşmaktayız. Ne yazık ki tırnak batmasına ehil olmayan birçok kişi tedavi etmek için girişimde bulunmaktadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki doktor kontrolünde olmayan merkezlerden uzak durulmalıdır. Tırnak batmasında önce cerrahi olmayan girişimler ile tırnağı kurtarmak gerekmektedir. Operasyon en son çaredir. Bu aşamaların hepsine hakim branş dermatolojidir. Bundan dolayı batık tırnak için öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Tırnak batması olanlar nasıl ayakkabı giymelidir?

Tırnak batmasında ucu dar, nefes almayan ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Tırnak batmasında tercih edilmesi gereken ayakkabılar geniş olmalıdır. Mümkün olduğunca hava alması da önemlidir.

  • İletişim Formu

    Hızlı Form