- Buz Lazer
- Lazer Epilasyon
- Saten Yüz Germe
- Yüz Gençleştirme
- Hydrafacial
- Karbon Peeling
- Salt Facial
- Altın İğne
- Baby Face Beauty
- Dermapen
- Komedon Tedavisi
- Göz Altı Torbası
- Fokus Ultrason (HIFU)
- Fraksiyonel Lazer
- Gözenek Sıkılaştırma
- Pelleve Altın Ütü
- Forma Uygulaması
- Coolifting
- Akne & Sivilce İzi
- Yağ Bezesi Tedavisi
- Siyah Nokta Temizleme
- Lazerle Dövme Silme
- Cryo Elektroporasyon
- Işık Peeling
- Karbon Maske
- Kimyasal Peeling
- Medikal Cilt Bakımı
- Oksijen Terapi
- V Lift
- Fraksiyonel Lazer
- Leke Tedavisi
- Kolajen
- Cilt Gençleştirme Plexr
- Selülit Tedavisi
- Soğuk Lipoliz
- Vücut Sıkılaştırma
- Kol Sıkılaştırma
- Karın Sıkılaştırma
- Bacak Sıkılaştırma
- Bölgesel Zayıflama
- Çatlak Tedavisi
- Akustik Şok Dalga
- Elektro Masaj Uygulaması
- Forma Plus
- Body FX
- Exilis Elite
- EMSlim
- Agassi
- Lenf Drenaj
- Pasif Jimnastik
- Kavitasyon
- Ozon Sauna
- G5 Bölgesel Zayıflama
- Tırnak Mantarı
- Nasır
- Diyabet Ayak Bakımı
- Hiperkeratoz
Beslenmenin cilt sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran klinik çalışmalar, sağlıklı beslenme ile cilt sağlığı arasındaki ilişkiyi destekler nitelikte.
Amerikan Dermatoloji Derneği tarafından yapılan çok sayıda araştırmaya göre vücudumuzun en büyük organı olan derinin sağlıklı olabilmesi için ihtiyacı olan vitamin, mineral, asit ve yağlar yetersiz olduğunda bir takım cilt hastalıkları, sendromlar, alerji reaksiyonları ya da hassasiyetler ortaya çıkabiliyor.
Beslenme ile cilt sağlığı arasında direkt bir bağlantı olmadığını savunan görüşe göre yağlı beslenme akne oluşumuna neden olmaz. Klinik veriler bu tespiti bilimsel açıdan geçerli kılıyor olabilir. Fakat özellikle yetişkinlerde şiddetli akne gibi cilt problemlerinin karaciğerde yağlanma sebebiyle ortaya çıktığını biliyoruz. Karaciğerin yağlanmasında ve tedavi edilmesinde de beslenmenin payı büyüktür.
Kolajen takviyesi gibi ağız yoluyla alınan vitaminlerin cilt bakımında kullanılmaya başlanması ile birlikte beslenmenin cilt bakımı üzerindeki direkt ya da dolaylı etkisinin giderek keşfedileceğini söyleme mümkün.
Sağlıklı Beslenmenin Etkisi
Sağlıklı beslenme; bağışıklık sistemi, metabolizma yaşı ve hızı, fiziksel görünüm gibi yaşam konforunu önemli ölçüde belirleyen durumlar üzerinde son derece etkili olmasının yanı sıra bir sosyal statü, bilinç ve farkındalık düzeyi haline gelmektedir.
Beslenme, vücudun tüm sistemlerini harekete geçirmek için kullandığı enerjinin kaynağıdır. Bu kaynağın kaliteli ve temiz olması önemli çünkü örneğin, yaşlanmanın en önemli sebeplerinden biri şeker tüketimi, yani beslenme hatası.
Beslenme yetersizliği nedeniyle vücutta A,C,E ve B vitaminlerinde eksiklik, yeterince su içmemek, bir de cildin sebum dengesini bozacak şekilde alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar söz konusu ise cildin yıpranmasının, solmasının önüne geçmek çok zor olabilir.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Bedenin, metabolizmanın yaşına ve kütlesel yoğunluğuna uygun olarak; yeterli ve dengeli bir şekilde ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ ve amino asitleri, kaliteli ve doğal besin kaynaklarından elde etmesine sağlıklı beslenme diyoruz. Sağlıklı beslenme planı ile vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerallerin beslenme yoluyla elde edilmesi sağlıklı beslenme nedir sorusuna verebileceğimiz en kısa yanıt olabilir.
Sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmanın derin dokulardaki kolajen hücrelerinin kalitesine, fibroblast liflerinin elastin proteini sentezleme gücüne bağlı olduğunu göz önünde bulundurursak, beslenme ile cilt gençleştirme ve anti-aging koruma arasındaki ilişkiyi biraz daha netleştirebiliriz.
Güçlü bir cilt, zamanın etkilerine karşı kendini korumakta çok daha başarılı olacaktır. Temiz içeriklerden oluşan sağlıklı ve dengeli bir beslenme modelini benimseyerek medikal ve kozmetik cilt bakımlarının yanı sıra, beslenme ile yaşlanma karşıtı koruma sağlayabilir, cildin kendi kendini yenileme yeteneğine destek olabilirsiniz.
Peki, yaşlanma karşıtı beslenme nasıl yapılır, beslenme ile yaşlanma karşıtı koruma oluşturmak mümkün mü? Yapılan araştırmalar cilt katmanlarında sıkılaşmaya neden olan kolajen, elastin gibi proteinlerin sentezlenmesini artıracak şekilde beslenmenin, önemli etkileri olduğunu ortaya çıkarmakta.
Son zamanlar kozmetik ve dermatoloji literatürüne giren skinfood kavramı da vitamin ve mineral açısından zengin diyetlerin cilt sağlığına olan katkısını doğrular nitelikte. Tıpkı bedenin diğer organ, sistem ve mekanizmalarında olduğu gibi cilt güzelliği ve sağlığında da beslenmenin önemli etkileri olduğunu söylemek mümkün.
Sağlıklı Beslenme Nasıl Yapılır?
Bu soruya en doğru cevabı bir beslenme uzmanı verebilir ve kişiye özel olarak yanıtlamak gerekir çünkü besinlerin etkileri her metabolizmada farklıdır. Genel hatları ile sağlıklı beslenme, besin çeşitliliği içeren bir beslenme planı ile yapılır.
- Yeşil yapraklı sebze ağırlıklıdır.
- Kaliteli karbonhidratlar sınırlı miktarda ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilir.
- Meyve ve sebze ağırlıklıdır.
- Temiz içerikli süt ve süt ürünleri içerir.
- Yumurta, kümes hayvanları, et ve balık gibi vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalar önemli besin kaynağıdır.
Beslenmenin cilde faydalarını gözlemleyebilmek için bedenin neye ihtiyacı olduğunu biliyor olmak gerekir. Altı ay ara ile yapılan kan sayımı sayesinde temel vitaminlerin kandaki miktarı takip edilmelidir. Böylece hem beslemenin içeriği en doğru şekilde oluşturulabilir hem de genel sağlık durumu kolayca takip edilir.
Sağlıklı Bir Cilde Sahip Olmak İçin…
Vücutta yeterli hatta belki biraz da fazla miktarlarda bulunması cildin çok daha parlak, nemli ve genç görünmesine neden olan vitamin, mineral, yağ ve asitler nelerdir sorununa cevap vermek gerekirse:
C Vitamini
Yaşlanmaya sebep olan serbest radikallere karşı en güçlü silahımız C vitaminidir fakat genellikle herkeste eksiktir. Çünkü C vitamini depolanamayan ve günlük olarak alınması gereken bir vitamin türüdür.
Baby Face Beauty ve Hydrafacial gibi profesyonel cilt bakımlarında haricen kullanılan C vitamini serumu, bu bakımların etkisini önemli ölçüde arıtır. Saf C Vitamini içeren solüsyonları ile Baby Face Beauty derin dokuları C vitamini ile doyasıya besleyen uygulamalardan biridir.
Baby Face Beauty sayfasında daha fazlasını keşfet.
C Vitamini Bakımından Zengin Besinler:
- Yeşil yapraklı sebzeler.
- Limon, greyfurt, portakal ve turunçgiller.
- Çilek.
- Orman meyveleri.
- Kuşburnu.
- Her renkte taze biber.
Ağızdan beslenme ile yeteri kadar alınamadığı durumlarda C vitamini takviyesi ile içerden ve C vitamini serumlar ile dışarıdan cildiniz besleyebilirsiniz.
E Vitamini
E vitamini güneşin zararlı etkilerine karşı cildi koruyan, yaşlanma etkilerini azaltan en önemli antioksidanların başında gelir ve cildin temel gereksinimlerinden biridir. Cilt, saç ve tırnak sağlığında bozulma varsa E vitamini eksikliği ilk kontrol edilmesi gereken şeylerden biridir.
Kozmetik ürünlerin çoğu bu yüzden E vitamini içerir. Hemen hemen tüm cilt bakımı uygulamalarında E vitamini içeren solüsyon ve serumlar kullanılır. E vitaminin saf hali çok daha etkilidir.
E Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar:
- Kabuklu yiyecekler.
- Tohumlar.
- Tahıllar.
- Zeytin ve Zeytinyağı.
- Ayçekirdeği ve Ayçiçek Yağı.
Gerekli olduğu takdirde beslenmeye ek olarak gıda takviyesi şeklinde ağızdan E vitamini alınabilir. Haricen kullanım için ampul veya kapsül formunda E vitaminlerinden faydalanmak alternatif olarak değerlendirilebilir.
B Vitamini
B3 vitamini cildin nem dengesi için önemli vitaminlerden biri olması sebebiyle bir başka zengin nem kaynağı olan Hyaluronik asitle birlikte kullanılır. Cildin kendini onarabilmesi için B5 vitaminine ihtiyacı vardır, ileri yaşlarda B5 eksikliğine karşı dikkatli olmak, yaşlama etkilerinin ortaya çıkmasını engelleyebilmek açısında önemlidir.
B Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar:
- Yumurta.
- Muz.
- Sakatat.
- Tohumlar.
- Et, balık, kümes hayvanları.
- Süt ve süt ürünleri.
- Hayvansal yağlar.
B grubu vitamin eksikliği olduğu takdirde cilt kuruluğu, pullanma, saç dökülmesi, tırnaklarda zayıflama gibi durumlar gözlemlenir. Öncesinde bir kan sayımı yaptırmak ve B grubu vitamin değerlerini kontrol etmekte fayda var. Besin yoluyla yeteri kadar alınmadığında karar verilirse B kompleks gıda takviyelerinden destek alınabilir.
A Vitamini
Kırışıklıkların ve ince çizgilerin oluşmasında A vitamini eksikliğinin payı büyüktür, aynı zamanda A vitamini eksikliği cildin kurumasına neden olur. Beslenme yoluyla alınması ve depolanması zor değildir, genellikle takviye kullanmaya gerek kalmaz. Fakat cilt bakımına özel olarak üretilmiş saf A vitamini ve saf A vitamini içeren serumlar cilt, gençleştirmede etkili sonuçlar elde etmemizi sağlar.
A Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar:
- Morina balığı.
- Avakado.
- Havuç.
- Elma.
- Et, süt, balık, yumurta ve diğer hayvansal besinler.
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler.
- Brokoli.
Morina balığı yağı içeren a vitamini takviyeleri cilt sağlığını desteklemek için ve leke tedavilerinde alternatif olarak kullanılmaktadır.
Cildin sağlıklı ve genç kalabilmesi için yukarıda saydığımız vitaminler dışında beslenmenin; selenyum, bakır, çinko, folik asit, Omega 3 ve grubu yağ asitleri gibi cildin yapılanmasında önemli yeri olan mineral ve yağları barındırıyor olması gerekir.