Dudak Şekilleri ve İsimleri



 
Yüz estetiğinin belirleyicisi olan dudaklarınızı ne kadar tanıyorsunuz? İşte dudak anatomisi, isimleri ve estetik dudak biçimlerine dair her şey!

Dudak, yüz estetiğini belirleyen en önemli organlardan birisidir. Kendine has şekli ile yüze farklı bir anlam katar. Dudakların şekilleri genetiğe bağlıdır ancak doğru bakım ve makyaj ile estetik anlamda görünüşü geliştirilebilir.

Dudaklarınızın daha çekici görünmesi için onların yapısına göre makyaj yapmanız önemlidir. Dudaklarınızı vurgulamak için uygun tonları seçmeli ve bakımlı bir görünüm için sık sık nemlendirmelisiniz.

Vücudun diğer bölümlerinden farklı olarak dudaklarda kıkırdak ya da kemik bulunmaz. Kas, mukoza ve deriden oluşan dudaklar, benzersiz şekilde esnektir. Yağ bezesi de barındırmadığı için yüzdeki ciltten daha yumuşak ama dehidrasyona da daha açıktır. Bu nedenle nemlendirme ve koruma dudak sağlığı için çok önemlidir.

Dudak Anatomisi Nasıldır?

Dudak anatomisi kendine özgüdür. Farklı alanları vardır ve bu alanlardaki spesifik özellikler sayesinde şekli tam olarak belirlenir:

  • Cupid Yayı:

Aşk tanrısı yayı olarak da bilinen bu bölge, üst dudak ile burun altında kalan alandır. Bu bölgenin ismi, klasik Roma mitolojisinden gelir. Mitolojiye göre aşk tanrısı Cupid, insanları birbirine aşık etmek için ok ve yayını kullanır. Yayın tasvir edilen şekliyle üst dudak üzerindeki eğri birbirine benzetilmiştir.

 

  • Filtrum:

Üst dudağın tam ortasında, dudak kıvrımının hemen üzerindeki girintiye filtrum denir. İki filtral sütun arasına yerleştirilmiş bir gamze gibi düşünebileceğiniz filtrum, Cupid yayının yükseltileriyle hizalanır.

 

  • Vermilion Sınırı:

Dudaklarınızı yüzünüzün geri kalanından ayıran çizgidir. Bu bölgeye genellikle ruj ya da dudak kalemi uygulanır. Birçok dudak büyütme işlemi için Vermilion sınırına uygulama yapılır.

 

  • Yumru (Lob):

Alt dudakta iki, üst dudakta ise üç tane yumru bulunur. Dudaklara hacim ve dolgunluk veren bu yumrulardır. Alt dudaktaki iki lob, “Venüs tepesi” olarak da adlandırılır. Bu bölgelerin yoğunluğu, dudakları daha hacimli gösterir.

 

  • Birleşme Noktaları:

Üst dudak ve alt dudağın birleştiği dudak köşelerine verilen isimdir.

 

Dudak Şekilleri Nelerdir?

Dudak türleri, genetiğe bağlı olduğu için kişiye özeldir. Dudak yapısından hoşlanmayan kişiler için çeşitli estetik ve kozmetik uygulamalar bulunur, böylelikle dudaklar çok daha çekici ve alımlı hale getirilebilir.

Dudak şekillerine göre en uygun makyaj ve bakım tekniklerini öğrenmek için öncelikle bir sınıflandırma yapmak gerekir. Dudak şekilleri ve bunlara uygun makyaj önerileri şöyle sıralanabilir:

  • Kalp Şeklinde Dudak:

Bu dudaklar özellikle öpücük formundayken kalp şekline benzer. Üst taraftaki Cupid yayı oldukça belirgindir. Kalp şeklindeki dudaklara makyaj yaparken üst ve alt dudağa aynı ton uygulama yapılabilir. Dudakları kalp formundan çıkarmak için Cupid yayından itibaren alt dudağın bitimine kadar beyaz bir çizgi çizilerek dudak üzerine yayılır. Dudağın daha dolgun görünmesi için nude far ya da nude krem kullanılabilir.

 

  • Yuvarlak Dudaklar:

Dolgun dudaklar olarak da bilinen bu dudaklar biraz çıkıntılıdır. Dikkati dudağınızdan uzaklaştırmak istiyorsanız nude tonlar kullanabilirsiniz. Ağır bir göz makyajında dudaklarınız da şekliyle ortaya çıkacak ve dikkat çekecektir. Kimi zaman sadece allık bile dudaklarınızın ortaya çıkmasını sağlayabilir. Dolgun dudaklar, yüzü olduğundan büyük gösterebilir. Allığı, şakaktan dudağa doğru eğri bir çizgi halinde uygulamanız önerilir.

 

  • İnce Dudaklar:

Hem üst hem alt dudağınız inceyse bu kategoriye dahilsiniz demektir. Makyaj tekniği olarak ince dudaklı kişilerin bir dudak çerçevesi oluşturması gerekir. Hem alt hem üst dudak için aynı tonda oluşturulan çerçeveden bir ton koyu renkle dudaklar boyanabilir. Dudak şeklini geliştirmek için üst dudağa bir ton açık renk kullanılabilir.

 

  • Geniş Dudaklar:

Gülünce yüzün alt kısmını kaplayan dudaklar geniş dudaklardır. Bu tip dudaklara sahip kişiler makyaj yaparken dudak çevrelerini çok belirginleştirmemelidirler. Alt dudağın çevresini çizmek dudakları biraz daha kalın gösterebilir ancak hem geniş hem kalın dudaklar genellikle yüzdeki oranı bozacağından çok tercih edilmez. Açık veya ten rengi uygulamalarla dudaklarınız üzerinde denemeler yapabilirsiniz. Alt dudağın sadece V oyuğunu belirginleştirmek de dudak genişliğini ortadan kaldırabilir.

 

Estetik Dudak İsimleri

1997 yılında dişçi olan Dr. Robert Gordon, dudakları formlarına göre isimlendirerek dudak büyütme operasyonlarına önemli bir katkıda bulunmuştur. Dr. Gordon, alt ve üst dudağın eşit ya da alt veya üst dudağın diğerinden biraz daha büyük olduğu biçimlerden yola çıkarak bir tablo oluşturmuştur. Günümüzde estetik operasyonlarla dudaklarının şeklini değiştirmek isteyenler, bu tabloda yer alan aşağıdaki yöntemleri tercih ederler:

  • Pearlique Dudaklar:

Alt dudaktaki iki adet lobun daha da öne çıkarılması ile oluşturulur. Dolgu uygulaması ile bu iki yumru daha çok ortaya çıkartılır. Bu uygulama dudağı ve dolayısıyla yüzü daha genç gösterir.

“İnci” kelimesinin İngilizcesi olan “Pearl”den türetilen Pearlique ismi, alt iki lobun dolgunlaştırılması ile dudakların bu bölümünde iki inci olduğu izleniminden gelir. Özellikle parlak makyajlarda bu bölümler daha çok kendini gösterir.

 

  • Cupid Dudak:

Cupid yayı olarak bilinen üst dudak yayının daha belirgin olması halidir. Kadınlarda dudaklar ergenlikle beraber şeklini alır ve öncelikli olarak Cupid yayından şekillenmeye başlar. Dolayısıyla bu uygulama, kişinin yüz ifadesini oldukça genç gösterir.

 

  • Klasik Dudak:

Estetik operasyonlarda en doğal görünen ve en popüler olan dudak tipi, klasik dudak görünümüdür. Yaşlanma sürecinde dudaklar hacmini kaybeder, dudak kenarlarında yukarı ya da aşağı doğru uzamış kırışıklıklar görülmeye başlar. Klasik dudak dolgusu ile dudaklar eski formuna kavuşturulur.

 

  • Rubina Dudak:

Klasik stile göre daha dolgun görünen dudakları seven kadınlar tarafından tercih edilir. Doğal dudak formu bozulmadan, dolgular ile daha etkileyici hale getirilir. Bu dudak yapısı için yüzün proporsiyonu önem taşır. Hacim olarak fazla olduğu için yüz yapısına dikkat etmek gerekir. Burun – Çene mesafesi kısa olan kişilerde uygulandığı zaman dudak çok öne çıkar ve bu durum estetik dengenin değişmesine neden olur.

 

  • Angelic Dudak:

Adını “melek” kelimesinin İngilizcesinden alan Angelic dudaklarda, üst dudak melek kanadına benzer. Dolgu uygulaması, üst dudaktaki Vermilion hattını ve üst dudağı belirginleştirir. Böylelikle melek kanadı görünümü daha çok ortaya çıkar. Bu tarz dudaklar yüze daha çekici ve duygusal bir görünüm verir.

 

  • Hollywood Dudaklar:

Sinema ve TV sanatçılarının sıkça tercih ettiği bir uygulama olan Hollywood stilinde fazla dolgu bulunmaz. Üst dudak kenarlarında, ağız köşesine doğru keskin bir kaybolma olmaz. Alt dudağın üst dudağa göre hacim farkı, tam tersi şekilde gerçekleştirilir. Dikkatler dudakta toplanır ancak dolgu olmadığı için dudak kısmında görsel bir öne çıkma yaşanmaz.

Estetik dudaklarda temel olarak üst dudak için M, alt dudak için W şekli belirlenir. Üst dudağın kalınlığının, Cupid yayının en alt noktasından alt dudakla birleşme noktasına kadar, 7 – 8 mm olması beklenir. Alt dudağın ideal kalınlığı ise tam orta noktadan aşağı doğru 10 – 12 mm’dir.

Hacimsel oranlarda üst dudak ⅓, alt dudak ise ⅔ büyüklüğündedir. Cupid yayından aşağı doğru inen çizginin, dental orta hatla kesişmesi estetik açıdan büyük önem taşır. Bu değerler, sabit değerler değildir. Genetik yönelim, yüzün genel şekli, dudağın yüzde duruş pozisyonu gibi dudak / yüz proporsiyonu hesapları da medikal estetik uygulamalarda büyük önem taşır.

  • İletişim Formu

    Hızlı Form