Cildi Besleyen Yağlar Nelerdir?



 

Eski çağlardan beri kraliçeler, sultanlar, güzelliğiyle ünlü kadınlar çiçeklerden elde edilen ve cildi besleyen yağlar sayesinde yıllara meydan okumuşlar…

Son zamanlarda yeniden popüler hale gelen ve birçok büyük markanın da ürün yelpazesine eklediği cilt bakım yağlarının geçmişi aslında binlerce yıl öncesine dayanır. Gençlik iksirlerinin peşinden koşan, ölümsüzlüğün formülünü arayan atalarımız, çiçeklerin güzelliğinden ve kokusundan etkilenip esanslar, aromatik yağlar yapmış ve bu yağları çok çeşitli amaçlarla kullanmışlardır. 

İlk olarak tıbbi tedavilerde kullanılan bitkisel yağlar ölümsüzlüğü getirmese de mumyalama tekniği ile bedeni çürümekten kurtarır. Mısır’dan Antik Yunan’a, Hindistan’dan gelen ve cildi besleyen yağlar, yaşlanma karşıtı koruma, cilt bakımı, cilt temizliği ve saç bakımında kullanılmak üzere saraylara satılır. 

Gözenekleri Tıkamayan Komedojenik Cilt Bakımı Yağları 

Fakat her bitkisel yağ yüze sürülmez ve yanlış kullanıldığında içeriği faydalı dahi olsa gözenekleri tıkayabilir, cilt lekelerine ve akneye neden olabilir. Bu nedenle cildi besleyen ve komedojenik özelliği olan yağları ve cilde faydalarını sizler için sıraladık…

Kuşburnu Yağı

Yabani kuşburnu tohumu yağı, yoğun nemlendirme, sebum dengesini yeniden oluşturma, anti-aging koruma sağlama, kırışıklık açma, cilt lekelerini giderme ve leke oluşumunu engellemek gibi etkileri ile son zamanlarda öne çıkan doğal içerikler arasındadır. 

Yüksek miktarda A vitamini içeren kuşburnu yağının mucizevi etkileri, içeriğinden bulunan linoleik asitten kaynaklanır.  Bitkisel kökenli bir tür Omega-6 yağ asidi olan linoleik asit, A vitamini ile birleştiğinde cildin yenilenmesini sağlar, cilt tonunu eşitler, akne ve skar izlerinin giderilmesinden etkili olur. 

Kuşburnu Yağı Nasıl Kullanılır?

Cildinizi temizledikten sonra, gece uyumadan önce uygulayın. Sabah yüzünüzü su ile yıkayıp önce güneş kremi sonra nemlendirici kullanabilirsiniz. 

Üzüm Çekirdeği Yağı

Üzüm çekirdeği fitoöstrojenler içerdiği için bilhassa kadınları güzelleştirdiğine inanılır. Güzellik hormonu olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonları, güçlü bir cilt yapısına sahip olmak açısından önemlidir. Özellikle östrojenin cildi güzelleştirdiğine dair bilimsel çalışmalar söz konusudur. 

Üzüm çekirdeğinden elde edilen fitoöstrojenler, vücutta östrojen üretimini tetikler. Üzüm çekirdeği yağının antioksidan etkisi yüksektir, cildin en temel besinlerinden biri olan E vitamini deposudur ve hücre yenilemede etkili linoleik asit içerir. Hafif kıvamı ile tüm cilt tipleri için uygundur, gözenekleri tıkamaz. 

Peki, üzüm çekirdeği yağı ne işe yarar? Akne tedavisi ve yaşlanma karşıtı koruma, üzüm çekirdeği yağının başlıca kullanım alanlarıdır. Antimikrobiyal özelliği ile cildi temizler, içeriğindeki antioksidanlar ve yüksek miktardaki E vitamini sayesinde cildi nemlendirir, canlandırır, onarır ve cildin koruma bariyerini güçlendirir. 

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Temizlenmiş cilde, masaj yaparak, gece uyumadan önce uygulanmalıdır. Gündüz kullanılması tavsiye edilmez. Sabah yüzünüzü su ile yıkadıktan sonra güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin.  

Skualen 

Zengin bir antioksidan kaynağı olan bitkisel skualen, zeytin ağacından elde edilir. Özellikle kuru, hassas, atopik ciltlerde yarattığı ferahlık nedeniyle kullanıcı memnuniyeti yüksek, önemli bir içeriktir. 

Cildimiz tarafından üretilen skualen, hali hazırda sebum sıvısında bulunan hidrojenler ve karbonlardan oluşur. Uzun süre etkili ve yoğun bir nemlendirme sağlaması sebum sıvısı ile kimyasal uyumundan kaynaklanır. İsoprenoid içeriği nedeniyle skualen hücre yenileme ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatmak amacıyla kullanılmaktadır. 

Antioksidan etkisi daha yüksek olduğu için, cildi besleyen yağlar konusunda uzman birçok kişi, köpek balığının karaciğerinden elde edilen hayvansal skualen yerine bitkisel skualeni tavsiye etmektedir. 

Skualen Yağı Nasıl Kullanılır?

Temiz cilde gündüz ya da gece, hem gündüz hem gece birkaç damla şeklinde, masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Gündüz kullanacaksanız skualen uyguladıktan sonra SPF si yüksek bir güneş koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin.  

Ayçiçek Yağı

Ayçiçek yağının cilde faydaları pek bilinmez. Oysaki çok zengin bir E vitamini kaynağıdır, yoğun nemlendirme sağlar, üstelik gözenekleri tıkamayan komedojenik yağlar arasında yer alır. 

Yüze kullanılan ayçiçek yağı soğuk sıkım ve saf olmalıdır, mutfaklarda kullanılan ayçiçek yağı yüze sürülmez. 

Cildi en iyi şekilde nemlendirmesinin yanı sıra hızla emilir, yağlı cilt hissine yol açmaz. Linoleik asit içeren soğuk sıkım ayçiçek yağı, cildi sıkılaştırır, cilt bariyerini güçlendirir, çevresel koşulların neden olduğu yıpratıcı etkileri minimize eder.  

Ayçiçek Yağı Nasıl Kullanılır?

Leke yapmaması açısından gündüz kullanılması önerilmez. Ayçiçek yağı uyguladığınız dönemde ve sonrasında güneş kremi kullanmak son derece önemlidir. Temiz cilde, gece uyumadan önce, masaj yapılarak kullanılır. 

Kenevir Yağı 

Cilt ve makyaj temizliğinde kullanılan kenevir tohumu yağı, gözenekleri neredeyse hiç tıkamadığı için akneli ciltlerde dahi güvenlidir. Akne oluşumu engellemesinin yası sıra içeriğinde bulunan linoleik asit ve çeşitli amino asitler cildin nem dengesini oluşturmaya yardımcı olur. 

Kenevir bitkisi, çok eskiden beri geleneksel tıbbın birçok hastalığın tedavisinden kullandığı, hakkında çok şey bilinen, faydaları saymakla bitmez bir şifalı bitkidir. Psikoaktif özelliği nedeniyle denetimli olarak tıbbı amaçlı yetiştirilmektedir. 

Omega 3, Omega 6, E vitamini ve cilde faydalı amino asitler içeren kenevir yağı; cildi besler, elastikiyetini artırır, pürüzsüz, yumuşacık bir cilt vaad eder. Lokal tahrişler ve problemli cilt yüzeylerinde, tedavi edici özelliği nedeniyle tercih edilen soğuk sıkım şifalı yağlardan biridir.  

Kenevir Yağı Nasıl Kullanılır?

Kenevir yağı cilde direkt uygulanmaz, cilttte uzun süre bekletilmez, kenevir yağını nemlendirici olarak kullanmak önerilmez. Akneli ciltlerin haftalık bakımında, direkt ya da su ile seyreltilerek, pamuk yardımıyla cildi temizlemek amacıyla kullanılabilir. Makyaj temizlemede aynı şekilde kullanılan kenevir yağı, gözenekleri tıkamadığı için bilhassa tercih edilir. 

Jojoba Yağı

Sebum dengesine duyarlı olduğundan jojoba yağı, hem kuru hem de yağlı ciltler için uygundur. Nem ve yağ dengesini sağlamakta kullanılır. Cilt bakımı yağları söz konusu olduğundan özellikle yağlı cilt yapısına sahip kişiler büyük tereddüt yaşar. Zaten yağlı olan cilde bir de yağ sürmek pek mantıklı görünmese de doğru yağ seçilip doğru şekilde uygulandığı takdirde cildi besleyen yağlar, yağlı ciltler için de faydalı olabilir. 

Jojoba yağının en önemli özelliği cildin doğal yağı ile benzer bir kimyasal yapıya sahip olmasıdır. Bu nedenle de yağlı cilt tipinde dahi sebum sıvısını dengeler, cilt bariyerini güçlendirir. Çevresel faktörlerin yıkıcı etkilerine karşı cildi korur. Komedojenik yapısı sayesinde akne oluşumuna neden olmaz. 

Cildi yumuşatır, hassas ciltleri rahatlatır, nemlendirir, ince kırışıklıkların açılmasında etkili olduğu söylenmektedir. Akneli ve yağlı ciltlerde, yüz temizleme yağı olarak kullanılabilir. Nazik bir göz makyajı temizleyicisidir. Yüze kullanılan jojoba yağı soğuk sıkım ve saf olmalıdır. 

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağı gündüz kullanıma uygun değildir. Makyaj ya da yüz temizlemede kullanılacaksa, sonrasında durulanması önerilir ve ardından koruyucu güneş kremi ve nemlendirici kullanmayı ihmal etmemek önemlidir. Uyumadan önce kullanıldığında ise gece boyunca cildin kendi kendini onarma sürecini destekler, cildi nemlendirir ve besler. 

Cildi Besleyen Diğer Yağlar

Argan yağı, nar çekirdeği yağı, neem yağı, shea yağı, aspir yağı ve hint yağı, cildi besleyen ve komedojenik özelliği ile gözenekleri tıkamadığı için yüze sürülmesinde sakınca olmayan diğer besleyici yağlardır.  

Cilt Tipine Göre Yağlar 

Cildi besleyen yağlardan en iyi şekilde istifade edebilmek için cilt tipine uygun yağı, doğru zamanda kullanmak gerekir. Cilt tipine uygun olarak seçilmediğinde, normal koşullarda cild besleyen, nemlendiren ve cilt bariyerini güçlendiren yağlar, ciddi zararlar verebilir. 

Kuru ve Hassas Ciltleri Besleyen Yağlar:

  • Skualen yağı  
  • Üzüm çekirdeği yağı 
  • Kuşburnu Yağı 
  • Ayçiçek yağı 

Karma Ciltleri Besleyen Yağlar:

  • Skualen
  • Üzüm çekirdeği yağı 
  • Kuşburnu yağı
  • Jojoba yağı
  • Kenevir yağı

Yağlı Ciltleri Besleyen Yağlar:

  • Ayçiçek yağı 
  • Üzüm çekirdeği yağı 
  • Skualen 
  • Jojoba yağı 
  • İletişim Formu

    Hızlı Form